aku Join lagi..? ikhlas ke?

Friday, August 20, 2010 · 0 comments

Aku masuk kg org asli lagi..kali ni kg susu kt Cameron Highland...perjalanan ke Kg ni aku rasa paling mencabar la jika d bandingkan dgn kg2 lain..aku dan geng2 terpaksa meredah hujan lbt di waktu malam untuk mendaki bukit y licin....jln y licin pula mjdi halagn..selipar aku y nipis pun dah jd ksut tumit tiggi gara2 lumpur yang bayak...terpaksa pgg selipar tu dan bkaki ayam.



Meredah hujang selama setengah jam melalui jalan bukit..ada y mgangkut brg2 tegolek ada y tidak.. alhamdulillah org kg turut sama mgangkut brg2. tersebut pgalaman y paling tidak dlupakan masa tu la perut aku tiba2 sakit..hajat perlu dtunaikan dgn segera!..tp phm2 sendiri kt dalam hutan mana ada toilet..semakin lama semakin sakit y ada dlm pikiran aku hayalah nk smpai kt kg tu cpt2..namun, ternyata tdk..

Aku ditemani Lah (bukan nama sebenar mencari port y sesuai d dlm gelap hutan tu..manakala rakan y lain jauh dihadapan menuju ke kg tersebut...namun ketidakselesaan pula mmbataskan segalanya....aku pelukan toilet jg...semasa mencari port tu lah jg aku lupa mana aku ltk selipar aku y aku pgg...

Nk dijadikan cerita lampu suluh semakin lama semakin suram..mcm cerita hantu la plk..adus selipar puma aku kot..hahaha...kami mgmabil jalan mudah dgn memecut lari..nasib baik la aku bawak 2pasang selipar..

Hajat ditunaikan d kg tersebut setelah aku menahan segala kejahatan y ada dalam perut buncit ku..adeh..



Adapun nk dijadikan cerita suma baju2 n seluar kt dlm beg basah disimbah hujan..begitu jgk la kawan2 y lain..hdup sehelai sepiggan..nasib baik seluar pendek aku lembab je..y tu la aku bgantung selama 1mlm untuk mngu tebitnya mentari esok memanaskan pakaian kami..manakala reza (bukan nama sebenar) haya memakai kain pelikat.hahaha..




Keseluruhan program sgt bgus..kpala nya adalah reza..pakar pendakwah la katakan..hahaha..tugas aku hya mengangkat periuk dan mghidupkan api untuk peserta mengisi periuk.dengan mmbantu chef terkenal sepert aya, irah dan fara dan juga lah masakan kami bertambah enak dan disukai ramai..



Huh..sugguh seronok mncari pgalaman di kg org lain..pgalaman gn kwn2..y penting aku peg untuk rilis tensi kt hostel.insyaallah nex prog kalo ada masa aku akn join lg..

7bulan 28 hari di rumah

Friday, July 30, 2010 · 0 comments

tamatnya practikal pada 24 july hari tu menandakan aku akn kmbali ke bumi gombak utk melanjutkan pelajaran...apa y penting berada dirumah dlm tempoh y lama sguh menyeronokkan...kdg2 tempoh itu membawa aku kepada kengan manis ada juga knagan pahit dan kdg2 membawa kpd keboringan...

menjadi seorg pekerja bukan lah mudah, begitulah kalo kita terkenangkan ibu bapa kita yang ssh pyh mcari rezeki untuk kita kan? besarnya pengorbann mereka. aku plk bagun pg untuk peg kerja sudah bising marahkan diri sendiri..mgantuk tahap cipan, baju blum strika...akibatnya pkul 9 baru smpai opis..menghbskan masa di pejabat setiap hari sgt memenatkan jiwa, namun suka duka bersama staf dan kwn2 sepejbat amat memberi mkna dlm hidup...tq PTJTM


pejabat? ada y aku suka ada y aku xsuka.... kngan kt pejabat sgt manis apabila bertemu dgn si dia..namun y xmanis nya adkah si dia betul2 si dia y dicari2....??? adeh pening silap ambik org puyer....

hidup bagaikan sembilu kalo kita tahu kita y buat salah, salah kt org tu sendiri apatah lagi benda ni melibatkan cinta kpd y maha esa.. jauhnya hdup tersasar d jaln y betul..apapun aku amat berterimakasih kpd si kwn2 y byk mmberi nasihat tentang hidup..hidup aku telah kmbali ke "perseorgan" namum bahagia ttp ada kerana aku tau ak ada keluarga dan pencipta...

Kenangan Ke Kg Org Asli..

Monday, March 22, 2010 · 1 comments



(A)POS PElantOk PEraK (SEminggU)









(B) RUiL CaMEroN hiGhLANd (3Hari)










(C) RUAL JELI KelantaN (seMinggu)









(d)Kg TeJi dan Abu Cameron Hinglands (3hari)

Cerita org macho ber Reunion

Tuesday, February 16, 2010 · 0 comments

Pada suatu hari bertarikh 15 febuari 2010 seorag budak di katakan telah pergi ke pantai Irama bachok bersama kwn2 beliau untuk mgadakan reuinon..
Reunion tersebut dharidiri oleh kira2 36 orang budak2 yang seimbag jantina nya lelaki dan perempuan....




Program ini telah dianjurkan untuk megeratkan hubungan antara rakan2 skeolah dulu2 la..antara kepala pengat yang mganjur program ini termasuk bdk2 separa macho sperti Aswad, jenal dan kholis..




Program bermula pada kul 8 pagi untuk berkumpul..dan semua melayu2 yang datag pkul9 lebih d tempat berkenaan termasuklah jejaka hensem tersebut..jejaka hensem tersebut bertolak dari tanah merah ke Bachok pada pkul 10.30 pg bersama kwn beliau y macho jg la..serta 3 awek kureng cun menumpang d sudut belakang..hehhe





Antara prog yg diadakan termasuk Taaruf, BBQ, main2 modul dan bersukan...xlupa juga bergambar,..hehehe.

Secara keseluruahnnya org macho mgatakan program ini best la dari reunion kt kdai mkn n kfc tu..boleh la jg main2 air..d harap pganjur2 blh la buat lagi la nex tahun.. itu saja cerita orag macho..hahaahahha

MARI BERPRAKTIKAL....

Sunday, January 31, 2010 · 0 comments


(bakal pelakon terbaik)

Tanggal 28 dis hari tu,haku mula la stat parctikal kt slh 1 gov agency kt rumah haku.. tatkala org len bsusah pyh nk cari compny kt KL haku plk nk buat kt rumah gn sekelip mata je haku terus dapat kt sni..byk sbnya haku nk buat practical kt rmh bknnya sebab ank manja seperti mna gossip liar tuh..(cis kurg asam wartawan bodo..!!)..haku ada valid rezen la…antaranya

1. jimat kos,tenaga dan tidak memenatkan (pjabat lebih kurng 500meter dari rumah)
2. xpyh nk susah2 nk sewa rumah.pham2 la sendiri kt KL tu cmne setakat elaun rm300 nk bayr miyak moto pn xckup.
3. konon2nya nk apply la subjec y aku blajr (Public sector Accounting) tu y aku buat kt public sector ni
4. aku mmg ank soleh..ibubapa lebih penting..hahaha.
5. lunch dinner brekpes suma ditangug..hahaha..mkn kt rumah la..
6. xda niat pon nk keje gn private co..huhuhu



Meh aku ajor math kt korg..
I: myak keta moto dalam Rm50 sebulan
II:makn minum Rm300
III..sewa rumah RM100 (share gn kawan2)
IV: miscelenes expen RM100


Kalo korng guna calculator saintipik Bkn ke –ve korg puyer elaun tu..hahaha.


Korg y buat kt KL tu mst guna ayat cmni aku dah agak dah..”boleh berdikari..“cari pglaman..”tu mmg ayat xbole blah la..setakat lulus fail je buat ape la sgt pgalamn korg tu…ahhaha..dah xsmpai 2 bulan practical pon asyik merungut penat je kt facebook haku tgk..siap kutuk2 bos lg..ahhaha..6 bulan beb fikir la sendiri buat ape amek subjek decision making and control kalo x apply…hahahha

Pasal agency ni ok la..keje xpenat sagat haku pn balik awal..(tp datg lwt)..keje pn byak goyang kaki..goyang kaki kira pgalamn ape...hahha..staff pn baik2..blnja makn..bos pn ok..bos dah la emsem, (ayat bodek)dan berjiwa remaja..hahaha

(activtt harian pejabat)



Budak2 praktikal akt cni pn ok la..13 org..kira aku la paling senior.stakat mmbuli tu biasa la..ada pendi, ada aini,ada siti,anas, ada hafiz...adik2 lagi..org kata y tua dhormati dan y muda dibuliwi..ehhehe.. apapun aku harap bulan2 mndatag blh mndatagkan kegumbiraan buat haku dah jg mereka ni...salamt berpraktikal


(budak2 hingusan)..hehhe

Permenantly not available...

Friday, December 25, 2009 · 0 comments





I'm so sorry..please wait for further notice...TQ

Guddddddddd luckkkkkkkkkkk

Friday, October 30, 2009 · 0 comments


to all my frenz..all the bes for your final......keep studing until u die...huhu

MY LIFE (please wait...)